”Jag har drömt om att stå på den där scenen som vinnare

Elias Adestam uppmärksammades för sitt historiska guld i NXT Gen Cup när svensk motorsport firade av säsongen 2023 på Bilsportgalan i Jönköping på lördagskvällen. 

Adestam körde hem karriärens hittills största framgång när han i höstas korades till mästare i premiärupplagan av NXT Gen Cup, världens första elektriska racingmästerskap för juniorer. Den 17-årige Nacka-föraren utropades samtidigt till svensk juniormästare i touring car-racing.

Titelsegern, som kom efter en rafflande final på Mantorp Park, innebar att Adestam fick kliva upp i strålkastarljuset på Bilsportgalans scen på Elmiamässan i Jönköping och hyllas inför cirka 600 gäster på lördagskvällen.

– Bilsportgalan betyder så mycket för alla oss som håller på med den här sporten, säger Elias Adestam. Det är vår stora firmafest. Alla de största stjärnorna har varit där under åren. Det är dit man vill – det är kvittot på att man har gjort ett riktigt bra jobb under året. Det betyder mycket för mig att få ta emot JSM-guldet just där. Hela kvällen har varit fantastisk och jag hoppas att jag är tillbaka här igen nästa år!   

Lördagens högtidsstund var särskilt efterlängtad för Adestam. Redan 2021 tilldelades han prestigefyllda Rydell Special Award – en av de finaste utmärkelserna i svensk racing – men tvingades på grund av restriktioner kopplade till coronapandemin att ta emot priset hemma i Nacka istället för på själva galan.

– Jag har drömt om att stå på den där scenen som vinnare sedan dess, avslutar Elias Adestam. Nu har jag äntligen fått göra det – och jag kan inte tänka mig en bättre start på 2024. Vi jobbar stenhårt på att få till nästa steg i min karriär den här säsongen och jag hoppas ha goda nyheter på den punkten inom kort.

Elias Adestam tog fem segrar, sju pallplatser och två pole positions på sin väg mot guldet i NXT Gen Cup under 2023.