Syftet med Raising Against Cancer är att använda racingen som plattform för att göra något gott

Porsche Carrera Cup-föraren Elias Adestam kommer att auktionera ut en unik hjälm, baserad på skidikonen Ingemar Stenmarks legendariska mössor, till förmån för Barncancerfonden under 2024 års racingsäsong.

Auktionen sker inom ramarna för Adestams välgörenhetsinitiativ Raising Against Cancer. Hjälmen är designad av Adestam själv med godkännande från Sätila of Sweden, som i över fyra decennier producerat accessoarer och plagg med det aktuella mönstret, och kommer att signeras av Ingemar Stenmark.

– Den här tanken föddes när Ingemar själv tävlade i Porsches racingmästerskap, säger Elias Adestam. Att han var snabb både i backen och på banan visste jag, men vi hade inte räknat med riktigt så omedelbar och stöttande respons som vi faktiskt fick när vi presenterade idén. Det är väldigt fint att se hur alla direkt har ställt sig bakom det här för den goda sakens skull.

Elias Adestam genomförde en liknande auktion 2022, då en specialdesignad hjälm med Formel 1-tema drog in 56 000 kronor. Beloppet gick den gången oavkortat till Gunnar Nilssons Cancerstiftelse.

– Syftet med Raising Against Cancer är att använda racingen som plattform för att samtidigt kunna göra något gott, fortsätter Elias Adestam. Vi har haft ett antal olika projekt under de senaste åren, men det här är utan tvekan det mest spännande hittills. 

– Jag hoppas att vi kan dra in riktigt mycket pengar till Barncancerfonden i den här auktionen.

Den unika hjälmen har motivlackerats av Lasse Mehtola (360gfx) och kommer att bäras av Adestam under debutsäsongen i Porsche Carrera Cup Scandinavia, Sveriges största racingmästerskap. Den överräcks sedan personligen till högste budgivare vid finalen på Mantorp Park i september.

– När vi fick kontakt med Elias kände vi direkt att detta var ett bra och kreativt initiativ som också kan göra skillnad i kampen mot barncancer, säger Magnus Sjödin, Partneransvarig på Barncancerfonden. Vi kom efter gemensam dialog fram till att plattformen för att sälja hjälmen blir Feel for Life, en aktivitet som fullt ut stödjer Barncancerfonden och som också innefattar exklusiva auktioner. Då hjälmen blir ikonisk ur flera perspektiv och endast görs i ett exemplar tror vi att auktionen mycket väl kan nå över 100 000 kronor. 

– Vi ser med spänning fram emot att följa Elias tävlingar under året och budgivningen som avslutas i samband med Feel for Life i Eskilstuna den 13 september.

Auktionen administreras av Profeel och hittas här: https://feelforlife.se/produkt/elias-adestam/

Se hjälmen och träffa Elias på Nordbygg!

Elias Adestam kommer under torsdagen och fredagen (25-26 april) att närvara på Nordbygg, en stor sammankomst för byggbranschen, på Stockholmsmässan i Älvsjö. Där kommer även den Stenmark-inspirerade hjälmen att visas upp för allmän beskådan i fläktföretaget EKB:s monter (A20:40).

Porsche-debuten avklarad för Elias Adestam

Elias Adestam närmade sig den etablerade toppen pass för pass i sin debut i Porsche Carrera Cup Scandinavia och tog målflagg mitt i fältet i helgens två race på Scandinavian Raceway i Anderstorp. 18-årige Adestam [...]