”Ett av de finaste mästerskapen vi har i Sverige

Regerande NXT Gen Cup-mästaren Elias Adestam kommer att debutera i Porsche Carrera Cup Scandinavia, ett av Sveriges absolut främsta racingmästerskap, vid premiären i Anderstorp nästa månad.

18-årige Adestam har skrivit på för Mtech Competition, samma team som under 2023 tog skånske Ola Nilsson till titeln i den prestigefyllda serien. Satsningen stöttas av bland andra Bilia / Porsche Center Malmö.

– Äntligen! Vi har jobbat stenhårt under vintern för att få till det här, säger Elias Adestam. Porsche Carrera Cup Scandinavia är ett av de finaste mästerskapen vi har i Sverige. Det kommer definitivt inte att bli lätt. Jag har fortfarande inte haft möjlighet att testa bilen och jag har hört att den kräver en ganska speciell teknik. Jag får helt enkelt göra mitt bästa, och en sak är säker: jag kunde inte vara mer taggad! 

Adestam blev historisk under 2023 när han tog hem den allra första upplagan av nya elektriska touring car-serien NXT Gen Cup. Därmed blev Nacka-sonen den förste föraren i världen att vinna ett elektrifierat racingmästerskap för juniorer. Samtidigt kröntes han till svensk juniormästare i racing.

Nästa stora steg i karriären sker nu alltså i Porsche Carrera Cup Scandinavia, som har officiell SM-status.

– Vi ser fram emot att jobba med Elias i hans spännande Carrera Cup-debut, säger Magnus Karlsson, teamchef Mtech Competition. Det är verkligen ingen lätt uppgift för en så ung nykomling att slå sig in bland de etablerade förarna som kört i flera år, men Elias har ett starkt CV och är bevisat snabb. Han har imponerat på oss i alla delar under vintern och vill verkligen det här. Han blir ett välkommet tillskott för hela serien. 

Porsche Carrera Cup Scandinavia grundades 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Det är ett av totalt elva olika Carrera Cup-mästerskap i Porsches globala nätverk, där toppen av pyramiden utgörs av prestigefyllda Porsche Mobil 1 Supercup – en officiell supportklass till Formel 1.

Alla förare tävlar med identiska bilar av modell Porsche 911 GT3 Cup. Bilarna utvecklar runt 510 hästkrafter och har en toppfart på 280 km/h.

– Porsche har en unik struktur av internationella mästerskap och ett stort globalt engagemang i motorsport, avslutar Elias Adestam. Självklart är det högintressant att vara en del av det paketet. Debuten i Anderstorp blir även min första tävling utanför juniorklasserna och i den absoluta eliten av svensk racing. Det är ett tydligt skifte i min karriär, en stor utmaning, och en stor möjlighet. 

Porsche Carrera Cup Scandinavia mönstrar ett startfält bestående av några av Sveriges snabbaste racerförare. Bland profilerna i mästerskapet märks också bland andra Prins Carl Philip. Premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp körs den 3-4 maj.

I samband med dagens tillkännagivande lanseras också ett samarbete mellan Elias Adestams välgörenhetsinitiativ, Raising Against Cancer, och Barncancerfonden. Mer information och möjlighet att bidra finns på www.barncancerfonden.se/raising-against-cancer.