”Det är ett spännande läge i min karriär

Elias Adestam, som nyligen kröntes till mästare i den historiska första upplagan av nya elektriska racingserien NXT Gen Cup, har testat en STCC-bil för första gången i karriären.

Testet skedde i samband med STCC Try Out på Ljungbyheds Motorbana i Skåne på lördagen, där mästerskapet utvärderade totalt sju utvalda unga talanger. Testet genomfördes utan officiell tidtagning.

Adestam tog plats i en PWR002, utvecklad av STCC:s tekniska samarbetspartner EPWR inför 2024 års säsong då mästerskapet elektrifieras med de snabbaste bilarna någonsin i seriens historia. Bakhjulsdrivna PWR002 utvecklar 550 hästkrafter, gör 0-100 km/h på under tre sekunder och har en toppfart på 300 km/h.

– Det här var fantastiskt roligt, säger en leende Elias Adestam. Det tar direkt när man trycker på gasen; accelerationen är omedelbar. Bilen är otroligt körbar. Man kunde ligga på gränsen utan att vara rädd att åka av, och dessutom passade den väldigt bra på den här banan. Jag tror att STCC har skapat ett koncept som kommer ge väldigt underhållande racing. 

17-årige Adestam belönades med testet som ett resultat av sin titelseger i NXT Gen Cup. Guldet ger honom också en sponsrad anmälningsavgift till 2024 års STCC-säsong, värd cirka en halv miljon kronor.

– Det är fortfarande bara oktober och långt kvar till nästa säsong, så vi har inte tagit något beslut för 2024 än, avslutar Elias Adestam. Det är ett spännande läge i min karriär och vi jobbar hårt på att få till nästa steg. Ett stort tack till NXT Gen Cup och STCC för den här möjligheten – vi kommer definitivt fortsätta att hålla kontakten under vintern.

Elias Adestam kan blicka tillbaka på sin bästa säsong i karriären under 2023, då han med fem segrar, sju pallplatser och två pole positions tog hem den historiska titeln i NXT Gen Cup – världens första elektriska juniorracingmästerskap – och samtidigt utropades till svensk juniormästare i racing.