”Nästa mål är första segern

Den 5 maj 2019 gjorde Elias Adestam sitt livs första bilracingstart i Aquila Synergy Cup på Mantorp Park. I helgen firar Nacka-sonen tre år som racerförare på en plats som kanske bättre än någon annan illustrerar hans resa från gräsrötterna till internationell ambition: klassiska Silverstone.

Helgens siffra är utan tvekan ”3” för Elias Adestam. Treårsjubileet inom bilracing sammanfaller med säsongens tredje deltävling i GB4, där Adestam hittills har ett personbästa som – just det – trea från premiären på Snetterton i april.

Det sistnämnda är dock ett faktum som Adestam själv hoppas kunna ändra på redan nu till helgen. När GB4-fältet slår läger på den berömda Formel 1-slingan på Silverstone har den 16-årige svensken nämligen målbilden klar för sig.

”Jag har redan en pallplats, så nästa mål är första segern. Det är ett naturligt nästa steg, och jag har utvecklats så pass mycket under de första två racehelgerna att det också börjar kännas fullt realistiskt. När jag började köra racerbil för exakt tre år sedan hade jag en dröm om att en dag få tävla på de stora banorna – och nu står jag här på självaste Silverstone, den kanske mest berömda av dem alla. Det är en otrolig resa vi gjort från ingenstans och jag hoppas förstås att den bara börjat.

GB4-fältet drar igång på Silverstone redan idag torsdag med fyra stycken testpass. Även under fredagen ägnas all körning åt test och träning. På lördag börjar tävlingshelgen sedan på allvar med kval och det första av tre race. Det andra och tredje loppet körs på söndag.

Alla race under hela GB4-säsongen går att följa LIVE genom streaming på www.gb-4.net/live-timing. Löpande rapportering av resultat m.m. sker också på Elias Adestams egen Facebook-sida.

Elias Adestam Tribute Helmet under klubban på Bilsportgalan på lördag

Samtidigt som Elias Adestam tävlar på Silverstone äger den årliga Bilsportgalan rum i Norrköping på lördag.

I samband med galan kommer den unika hyllningshjälmen som Adestam tävlade med i Formula Nordic förra säsongen att auktioneras ut. Alla intäkter går oavkortat till Gunnar Nilssons Cancerstiftelse inom ramarna för Elias Adestams välgörenhetsprojekt Raising Against Cancer.

Tribute-hjälmen är en hyllning till de fem svenskar som någon gång stått på pallen i Formel 1: Joakim Bonnier, Reine Wisell, Ronnie Peterson, Gunnar Nilsson och Stefan Johansson. Hjälmen har signerats av Ronnie Petersons bror Tommy, touring car-legendaren Rickard Rydell (vars Special Award tilldelades Elias Adestam i år) samt INDYCAR-stjärnan Felix Rosenqvist.

Budgivning pågår sedan en tid tillbaka på www.adestam.se/auktion, och håller öppen på samma adress fram till och med midnatt lördagen den 7 maj. Besökare på Bilsportgalan kommer att kunna beskåda hjälmen på plats och välkomnas naturligtvis att lägga ett bud under kvällen.

För mer information om Elias Adestam Tribute Helmet, vänligen klicka här.

Elias Adestam kommer även att bära fyra nya teckningar, ritade av barn på Karolinska sjukhusets barnonkologiska avdelning, på sin GB4-bil under helgen på Silverstone.

Tidsschema
GB4 Championship // Rd. 3 – Silverstone

Alla angivelser avser svensk tid

Torsdag 5 maj
Träningsdag

Fredag 6 maj
Träningsdag

Lördag 7 maj
Kval: 12.40-12.55
Race 1: 18.00-18.18

Söndag 8 maj
Race 2: 10.30-10.48
Race 3: 16.45-17.03

Live timing / streaming: www.gb-4.net
Uppdateringar: Elias Adestam Facebook

Porsche-debuten avklarad för Elias Adestam

Elias Adestam närmade sig den etablerade toppen pass för pass i sin debut i Porsche Carrera Cup Scandinavia och tog målflagg mitt i fältet i helgens två race på Scandinavian Raceway i Anderstorp. 18-årige Adestam [...]